Aikuiskoulutusetuudet lakkauttava laki on tullut voimaan 1.6.2024. Lain mukaan aikuiskoulutustukea ei voi saada missään tilanteessa 31.7.2024 jälkeen alkaviin opintoihin. Lue lain vaikutuksista aikuiskoulutustuen hakemiseen Ajankohtaista-sivulta.
Tutustu ohjeisiin, miten voit hyödyntää aikuiskoulutustukea vuoden 2025 loppuun asti.
Asiakaspalvelu: Kuukauden ensimmäiset päivät ovat meille kiireisiä, sillä pyrimme käsittelemään maksuhakemukset mahdollisimman nopeasti, jotta et joutuisi odottamaan tuen maksua. Pyri hoitamaan muut tukiasiat kuin maksuhakemuksen lähettäminen kuntoon ennen kuun vaihdetta, jotta tuen maksu hoituu sujuvasti.
Suosittelemme, että olet meihin yhteydessä asiakasviestillä, jonka pääset lähettämään asiointipalvelun kautta. Se on turvallisin ja kätevin tapa saada vastauksia kysymyksiisi.
Hakemuksen täyttö: Tee hakemus asiointipalvelussa ja tarkista hakemuksesi tiedot huolellisesti ennen lähettämistä. Virheellisesti täytetty hakemus voi hidastaa käsittelyä ja tuen maksamista.
Aikuiskoulutustukeen vaikuttavat tulot: Haemme tulorekisteristä tiedot sinulle maksetuista tuloista ja etuuksista, jotka vaikuttavat tuen määrään. Esimerkiksi lapsilisät tai asumistuki eivät vaikuta aikuiskoulutustukeen, joten niitä ei tarvitse ilmoittaa. Tukiajalla saamasi tulot huomioidaan maksupäivän mukaan. Esimerkiksi jos palkka maksetaan syyskuussa, se vaikuttaa syyskuun tukeen, vaikka työ olisi tehty elokuussa. Työnantajallasi on 5 päivää aikaa ilmoittaa maksetut palkat tulorekisteriin. Jos palkkatietosi näyttävät virheellisiltä, suosittelemme, että lähetät maksuhakemuksesi vasta, kun tiedot ovat oikein. Näin saat tuen nopeammin.
Ennakonpidätys ja verokortti: Aikuiskoulutustuesta pidätetään automaattisesti 20 % ennakonpidätys. Jos haluat muuttaa sitä, toimita meille muutosverokortti etuutta varten vähintään 3 päivää ennen maksuhakemuksen lähettämistä. Voit tilata verokortin Omaverosta ja liittää sen PDF-tiedostona asiointipalveluumme. Tämä on nopein ja varmin tapa toimittaa muutosverokortti. Voit myös tarkistaa profiilistasi, milloin verokorttisi on tallennettu tietoihimme. Huomioithan, että etuutta varten on oma verokortti. Älä lähetä meille palkkaverokorttia.
Hakematta jättäminen: Jos et halua hakea tukea tiettynä kuukautena, voit jättää maksuhakemuksen lähettämättä. Tämä ei kuluta tukioikeuttasi, eikä sinun tarvitse ilmoittaa asiasta erikseen.
Jos sinulla on tukiaikaa jäljellä, voit saada tukea, kun jatkat samoja opintoja, joihin sinulle on jo aiemmin myönnetty aikuiskoulutustukea. Tuen perusteena olevat opinnot voit tarkistaa saamaltasi tukioikeuspäätökseltä. Tarvittaessa voit hakea lisää tukioikeutta samoihin opintoihin vuoden 2025 loppuun saakka. Tuen määrä pysyy samana koko tukiajan.
Esimerkkejä samojen opintojen jatkamisesta:
Koulutuksen jatkaminen tauon jälkeen: Olet aiemmin opiskellut aikuiskoulutustuella sairaanhoitajan AMK-tutkintoa. Opintovapaa on päättynyt, olet ollut välillä töissä ja nyt jäät uudelleen opintovapaalle jatkamaan saman tutkinnon suorittamista. Voit hakea lisää tukioikeutta aloittamiesi opintojen jatkamiseen vuoden 2025 loppuun asti.
Kandidaatin ja maisterin tutkinnot samalla opinto-oikeudella: Yliopisto-opinnoissa ylempi ja alempia korkeakoulututkinto katsotaan samoiksi opinnoiksi, jos olet samalla kertaa saanut opinto-oikeuden molempiin tutkintoihin. Esimerkiksi jos olet ensin suorittanut kauppatieteiden kandidaatin tutkinnon ja hakenut siihen tukea, voit hakea lisää tukioikeutta myös maisteriopintoihin vuoden 2025 loppuun asti.
Perus- ja aineopinnot: Saman aineen perus- ja aineopinnot katsotaan samaksi koulutukseksi. Esimerkiksi jos olet saanut aiemmin tukea psykologian perusopintoihin ja nyt haluat jatkaa opintojasi suorittamalla psykologian aineopinnot, voit hakea lisää tukioikeutta myös aineopintoihin vuoden 2025 loppuun asti.
Esimerkkejä opintojen muutoksista, jossa opinnot katsotaan uusiksi opinnoiksi:
Polku- ja väyläopinnoista tutkinto-opiskelijaksi: Olet aiemmin saanut tukioikeuspäätöksen avoimen korkeakoulun polku- tai väyläopintojen suorittamiseen ja saanut sen jälkeen opintopaikan tutkinto-opiskelijana. Tutkintoon johtava koulutus katsotaan uusiksi opinnoiksi, joihin et enää voi saada aikuiskoulutustukea.
Alempi ja ylempi ammattikorkeakoulututkinto: Olet aiemmin saanut aikuiskoulutustukea sosiaali- ja terveysalan alemman ammattikorkeakoulututkinnon suorittamiseen ja aiot seuraavaksi suorittaa sosiaali- ja terveysalan ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon. Ylempi ja alempi ammattikorkeakoulututkinto katsotaan eri opinnoiksi, joten et voi saada enää aikuiskoulutustukea ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittamiseen.
Yksittäiset kurssit avoimessa korkeakoulussa: Jos suoritat yksittäisiä kursseja ammatillisena lisä- ja täydennyskoulutuksena avoimessa korkeakoulussa, kaikki uudet kurssit katsotaan uusiksi opinnoiksi. Jos sinulle on aiemmin myönnetty aikuiskoulutustukea esimerkiksi kolmen kurssin perusteella ja haluat näiden suorittamisen jälkeen hakea tukea kolmen muun kurssin perusteella, et voi saada aikuiskoulutustukea näiden suorittamiseen.
Voit hakea tukioikeutta vuoden 2025 loppuun asti. Tukioikeushakemuksen voi lähettää aikaisintaan neljä kuukautta etukäteen ja enintään kuusi kuukautta jälkikäteen. Jos olet lähettämässä hakemuksen, jolla haet tukioikeutta jälkikäteen, kannattaa tehdä maksuhakemus samalta ajalta.
Voit hakea lisää tukea samoihin opintoihin käyttämällä tukioikeushakemusta. Kun alat täyttää uutta hakemusta, hakemuslomakkeelle haetaan automaattisesti edelliset koulutustietosi. Jos haluat hakea tukea näihin opintoihin, vastaa ”kyllä” kohtaan ”Haetko lisää tukioikeutta samoihin opintoihin?”. Jos haluat taas hakea tukea perustuen joihinkin aiempiin opintoihisi, vastaa ”Ei”, kohtaan ”Haetko lisää tukioikeutta samoihin opintoihin?” ja valitse seuraavasta listasta ne opinnot, joiden perusteella haluat hakea tukea.
Kun hakemuksesi on käsitelty, saat sähköpostiisi tiedon päätöksestä. Jos tarvitsemme tukipäätöksen tekemiseen lisätietoja, lähetämme sinulle viestiä asiointipalvelussa. Hakemusten keskimääräiset käsittelyajat näet Ajankohtaista -sivulta, ja omien hakemustesi tilaa voit seurata asiointipalvelussa Omat hakemukseni -kohdassa. Saatuasi myönteisen päätöksen hakemuksellesi voit hakea tuen maksua aikuiskoulutustuen maksuhakemuksella tarpeesi mukaan kuukausittain jälkikäteen.
Palkattomalla opintovapaalla voi olla myös kalenterikuukautta lyhyempiä jaksoja, jopa yksittäisiä päiviä, eli myös aikuiskoulutustukea voi saada lyhyille ajanjaksoille.
Muista, että tulot otetaan huomioon niiden maksuajankohdan mukaan. Jos palkanmaksupäivä on esimerkiksi sama kuin yksittäinen opintovapaapäivä, palkka katsotaan tukijakson aikana saaduksi tuloksi ja se pienentää tukea. Poikkeuksellisesti voimme kuitenkin huomioida kaikki kuukauden aikana maksetut tulot, jos tukea on haettu siten, että tarkoituksena on maksimoida etuuden määrä niin ettei palkan tai muun tulon maksupäivä ei osuisi tukikaudelle. Voit vaikuttaa hakuvaiheessa siihen, mille jaksoille haet tukioikeutta ja toisaalta tukea maksuun.
Joskus voi käydä niin, että tukioikeushakemuksella myönnettyä tukiaikaa ei ole käytetty kokonaan ja tukikuukausia on jäänyt hakematta maksuun. Tällaisissa tilanteissa päätös ikään kuin varaa jäljellä olevia tukipäiviä eikä niitä voida automaattisesti myöntää, kun tukea haetaan lisää.
Jos et aio enää hakea tukea maksuun näiltä jaksoilta, voidaan kyseiset jaksot pyynnöstäsi perua aiemmalta tukioikeuspäätökseltäsi, jolloin vastaava määrä tukipäiviä vapautuu käyttöön ja tukioikeutta voidaan myöntää uudella hakemuksella vastaavan pituiselle ajalle. Kun alat täyttää uutta tukioikeushakemusta, ja sinulla on tukipäivä varattuna, kysyy hakemuslomake automaattisesti haluatko perua varattuna olevia tukipäiviä. Ilmoita hakemuslomakkeella, jos haluat perua nämä jaksot aiemmalta päätökseltäsi, jonka jälkeen pääset tekemään uuden tukioikeushakemuksen.
Tukioikeushakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä.
Hakemusten tavoitekäsittelyajat ovat
Ajat ovat keskiarvoja, ja yksittäistapauksissa ja ruuhkatilanteissa käsittelyaika voi olla pidempi. Hakemusten tämänhetkiset käsittelyajat näet Ajankohtaista -sivulta, ja omien hakemustesi tilaa voit seurata asiointipalvelussa.
Näet hakemuksesi tilan asiointipalvelusta Omat hakemukseni -kohdasta. Voit tarkastella asiointipalvelussa myös työnantajasi toimittamia tietoja.
Jos tarvitsemme tukipäätöksen tekemiseen lisätietoja, lähetämme sinulle viestiä asiointipalvelussa. Kun hakemuksesi on käsitelty, saat päätöksen asiointipalveluun sekä ilmoituksen päätöksen valmistumisesta sähköpostiisi.
Tukioikeushakemuksia voidaan käsitellä myös automaattisesti, jos tukea haetaan samoihin opintoihin, joihin olet jo aiemmin saanut aikuiskoulutustukea. Automaattisessa käsittelyssä saat päätöksen ilman, että rahaston työntekijä käsittelee hakemusta. Lue lisää automaattisesta päätöksenteosta Automaattinen päätöksenteko -sivulta.
Pystyt hyödyntämään automaattista käsittelyä, jos kaikki seuraavista kohdista pitävät kohdallasi paikkansa:
Maksuhakemukset käsitellään joko automaattisesti tai manuaalisesti. Automaattisessa käsittelyssä saat päätöksen ilman, että rahaston työntekijä käsittelee hakemusta. Se nopeuttaa tuen maksamista tilillesi: saatat saada päätöksen jo samana tai seuraavana arkipäivänä. Lue lisää automaattisesta päätöksenteosta Automaattinen päätöksenteko -sivulta.
Pystyt hyödyntämään automaattista käsittelyä, jos kaikki seuraavista kohdista pitävät kohdallasi paikkansa:
Kun hakemuksesi on käsitelty, saat päätöksen asiointipalveluun sekä tiedon päätöksen valmistumisesta sähköpostiisi. Päätöskirjeet lähtevät järjestelmästä arkipäivisin klo 18:n jälkeen.
Näet maksuhakemuksen päätöksestä kyseisen kuukauden tuen määrän ja maksupäivän sekä jäljellä olevat tukipäivät. Näet siitä myös, kuinka monta opintopistettä sinun on pitänyt suorittaa kyseisenä tukikuukautena.
Maksettavaksi aikuiskoulutustukesi siirtyy seuraavana arkipäivänä, ja aikuiskoulutustuki näkyy tililläsi viimeistään kolmantena arkipäivänä päätöspäivästä. Huomioithan, että pankkien välisten tilisiirtojen nopeus vaihtelee. Tuki voi olla tililläsi jo päätöksessä ilmoittamaamme maksupäivää edeltävänä päivänä.
Käsittelemme kaikki hakemukset mahdollisimman huolellisesti ja pyrimme siihen, että päätöksessäsi olisi kaikki kerralla kunnossa. Valvomme myös päätösten laatua jatkuvasti.
Joskus virheitä voi kuitenkin sattua. Jos et ole tyytyväinen päätökseen, voit hakea siihen muutosta.
Näin haet muutosta
Valituksen pitää olla perillä Työllisyysrahastossa viimeistään 30 päivän kuluessa siitä, kun olet saanut tiedon päätöksestä. Sinun katsotaan saaneen tiedon päätöksestä seitsemäntenä (7) päivänä päätöksen postituspäivän jälkeen. Jos olet antanut suostumuksen päätöksen sähköiseen tiedoksiantoon ja päätös on toimitettu sinulle asiointipalvelussa, sinun katsotaan saaneen päätöksestä tiedon kolmantena (3) päivänä siitä, kun olet saanut viestin päätöksen antamisesta. Muutoksenhakuohjeet ovat myös saamasi päätöksen liitteenä.
Automaattisesti annettavien päätösten oikeellisuudesta vastaa rahaston etuuspalvelun vastaava juristi. Päätökset automaattisesti käsiteltävien hakemusten ryhmistä kuuluvat puolestaan etuuspalvelun prosesseista vastaavan palvelupäällikön vastuualueelle. Lisätietoa saat Aikuisopiskelijan etuuksien tietosuojaselosteen kohdasta 8.
Aikuiskoulutustuesta pidätetään veroa automaattisesti 20 prosenttia, mutta muutosverokortilla voit halutessasi suurentaa tai pienentää ennakonpidätystä. Muutosverokortin pitää olla etuutta varten, eli palkkaa varten annettua verokorttia ei voi käyttää aikuiskoulutustukeen.
Tilaa muutosverokortti kätevästi Verohallinnon verkkosivuilta:
Tarvitset muutosverokorttia varten tiedon sinulle kuluvan vuoden aikana maksetuista tuloista ja niiden ennakonpidätyksestä. Arvioi myös, minkä verran aikuiskoulutustukea ja muita tuloja tulet saamaan loppuvuoden aikana. Sinun tulisi itse tehdä myös arvio aikuiskoulutustuen määrästä, sillä saat tiedon tuen määrästä vasta maksuhakemuksen päätöksessä. Saamasi tuen määrä voi myös vaihdella, jos sinulla on tuloja tukikuukauden aikana.
Tukioikeushakemuksesi päätöksestä näet täyden aikuiskoulutustukesi määrän, jos sinulle ei makseta kuukauden aikana muita tuloja. Voit arvioida muiden tulojen vaikutusta laskurilla.
Kun verokorttisi on valmis, saat sen ladattua itsellesi OmaVerosta PDF-muodossa. Liitä se profiilitietoihisi asiointipalvelussamme, niin saat sen perille nopeasti ja varmasti, vaikka Verohallinto lähettää sen meille automaattisesti myös postilla.
Oman profiilisi kautta voit myös kätevästi tarkistaa, milloin verokortti on tallennettu tietoihisi. Kun verokortin tiedot ovat päivittyneet omaan profiiliisi, tuki maksetaan uuden prosentin mukaan. Toimitathan muutosverokorttisi meille muutama päivä ennen maksuhakemuksen lähettämistä, jotta ehdimme varmasti tallentaa sen.
Maksettavan palkansaajan aikuiskoulutustuen määrään vaikuttaa tukikuukauden aikana sinulle maksettu lakisääteinen etuus, palkka tai muu työtulo. Tukiajalla saamasi tulot katsotaan tuloksi niiden maksupäivän mukaan, riippumatta siitä, milloin olet ne ansainnut.
Palkansaajan aikuiskoulutustuen määrään vaikuttavia työtuloja ovat esimerkiksi:
Tuen määrään eivät sen sijaan vaikuta esimerkiksi:
Etuus voi estää palkansaajan aikuiskoulutustuen myöntämisen, se voi vähentää tukesi määrää tai on myös mahdollista, ettei etuus vaikuta tukeesi millään tavoin.
Palkansaajan aikuiskoulutustuen myöntämisen estäviä etuuksia ovat esimerkiksi:
Et myöskään voi saada tukea ajalle, jolloin suoritat asevelvollisuutta, siviilipalvelusta tai olet kertausharjoituksissa. Tukea ei voi myöskään saada jos suoritat vankeusrangaistusta ja opiskelet rangaistuslaitoksessa.
Palkansaajan aikuiskoulutustuen määrään vaikuttavia etuuksia ovat esimerkiksi:
Seuraavat etuudet eivät vaikuta palkansaajan aikuiskoulutustukeen:
Voit saada aikuiskoulutustukea enintään 15 kuukauden ajan vuoden 2025 loppuun asti. Tukiaikasi kulumiseen vaikuttaa se, kuinka paljon saat muita tuloja kunkin tukikuukauden aikana.
Jos saat tuloja tukikuukauden aikana enemmän kuin puolet normaalista palkastasi, tukiaikaa kuluu puoli kuukautta. Tällöin sinun pitää suorittaa opintoja 2 opintopisteen verran. Jos taas saat tuloja tukikuukauden aikana alle puolet normaalista palkastasi tai tuloja ei ole lainkaan, tukiaikaa kuluu yhden kuukauden verran ja opintopisteitä pitää suorittaa vähintään 4.
Tuen määrään vaikuttavat tulot, jotka maksetaan tukikuukauden aikana. Jonkin kuukauden tuki voi olla siis pienempi esimerkiksi silloin, jos tukiaikasi alkaa kesken kalenterikuukauden ja sinulle maksetaan palkkaa vielä sen jälkeen.
Sinulla voi aikuiskoulutustuen saajana olla oikeus opintolainan valtiontakaukseen vuoden 2025 loppuun asti. Valtiontakaushakemuksen käsittelee ja takauksen myöntää Kela. Takauspäätöksen saatuasi voit hakea opintolainan pankista, jonka kanssa voit sopia opintolainan ehdoista ja takaisinmaksun aikataulusta.
Lähetä takaushakemus suoraan Kelaan. Lisätietoja opintolainasta saat Kelasta sivulta Opintolaina aikuisopiskelijoille.
Opintolainaa ei katsota myöskään tuloksi eikä se vaikuta sinulle maksettavan aikuiskoulutustuen määrään.
Palkansaajan aikuiskoulutustuen määrä vaihtelee sen mukaan, oletko työ- tai virkasuhteessa vai yrittäjä. Jos olet työsuhteessa, sinulle maksettavan aikuiskoulutustuen määrä riippuu tuloistasi niin ennen opintoja kuin niiden aikana. Yrittäjän aikuiskoulutustuki on taas suuruudeltaan kiinteä. Vuonna 2025 se on 660,91 euroa kuukaudessa.
Aikuiskoulutustuki on veronalaista tuloa, olitpa työntekijä tai yrittäjä. Ennakonpidätysprosentti on lähtökohtaisesti 20, ellet halua suurentaa tai pienentää sitä itse.
Työsuhteessa olevilla tuen määrä voi vaihdella kuukausittain. Tuen suuruus riippuu keskimääräisestä kuukausipalkastasi ennen opintoja sekä mahdollisista muista tuloistasi tukiaikana.
Keskimääräinen kuukausipalkka määriteltiin, kun hait oikeutta tukeen ensimmäisellä tukioikeushakemuksella. Keskimääräinen kuukausipalkka lasketaan hakuhetkeä edeltävien 12 kuukauden palkkatiedoista, jotka saadaan pääsääntöisesti tulorekisteristä. Keskimääräisestä kuukausipalkasta tehdään myös vähennys, joka vastaa palkansaajan työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksuja sekä sairausvakuutuksen päivärahamaksua. Vähennys oli 3,76 % vuonna 2024.
Aikuiskoulutustuessa ei ole tulorajaa vaan tukiaikana saamasi tulot otetaan puolestaan huomioon maksuhakemuksissa, joita täytät kuukausittain. Saat tienata vapaasti, mutta tukiaikana sinulle maksettavat tulot vaikuttavat aikuiskoulutustuen määrään. Tuloina huomioidaan pää- ja sivutoimen palkat, osa lakisääteisistä etuuksista sekä esimerkiksi sivutoimisen yritystoiminnan tulot. Tiedot kuukausittaisista tuloista saadaan pääsääntöisesti tulorekisteristä. Huomioithan, että tukiajalla saamasi tulot katsotaan tuloksi niiden maksupäivän mukaan, riippumatta siitä, milloin olet ne ansainnut. Esimerkiksi jos työskentelit huhtikuussa 1.4.-14.4., mutta palkka tästä maksettiin vasta toukokuun puolella 15.5., katsotaan tämä palkka tuloksi toukokuulle, ja se vaikuttaa toukokuulta maksuun haettavan aikuiskoulutustuen määrään.
Aikuiskoulutustuen myöntäminen perustuu aikuiskoulutusetuuksista annettuun lakiin (sellaisena kuin se oli voimassa 31.5.2024 asti ennen lain kumoamista).
Jos tiedät suorittaneesi opintoja riittävästi mutta ne eivät näy vielä opintosuoritusotteella, ei hätää: riittää, että tiedät itse opintojen edenneen riittävästi. Esimerkiksi opinnäytetyöstä saadut opintopisteet saattavat kirjautua opintosuoritusotteelle vasta reilusti jälkikäteen, mutta tämä ei kuitenkaan ole este aikuiskoulutustuen saamiselle.
Työllisyysrahasto seuraaa opintojen edistymistä lukuvuosittain jälkikäteen, eli suoritusten viivästymisestä ei tarvitse ilmoittaa meille erikseen. Tarvittaessa pyydämme sinulta erikseen selvityksen opintojen etenemisestä.
Opintosuoritusvaatimuksen täyttymistä seurataan lukuvuosittain opintosuoritusten keskimäärän perusteella, eikä suoritusten kuukausittaista kirjautumista siten edellytetä. Pidä kirjaa tukiajalla suorittamistasi opintopisteistä. Jos olet suorittanut opintoja jossakin kuussa vähemmän kuin vaadittu määrä olisi, voit myös jättää hakematta tukea maksuun kyseiseltä kuukaudelta. Asiasta ei tarvitse ilmoittaa erikseen.
Jos sinulle on maksettu palkkatuloja yli puolet normaalin kuukausipalkkasi suuruudesta, riittää, kun suoritat 2 opintopistettä.
Esimerkki: Hakija on saanut palkkaa 3 000 euroa kuussa ennen opintoja. Hän työskentelee myös opintovapaan aikana. Hänelle maksetaan palkkaa 1 700 euroa kuussa. Tämä on yli puolet hänen tyypillisen kuukausipalkkansa suuruudesta, joten hänen tulisi suorittaa 2 opintopistettä kyseisen kuukauden aikana.
Jos taas olet saanut palkkatuloja alle puolet normaalin kuukausipalkkasi suuruudesta tai et ole saanut tuloja lainkaan, opintopisteitä tulisi suorittaa 4.
Esimerkki: Hakija on saanut ennen opintoja palkkaa 3 000 euroa kuussa. Hän ei työskentele opintovapaan aikana, mutta hänelle maksetaan lomarahoja 400 euroa yhdessä kuussa. Tämä on alle puolet hänen tyypillisen kuukausipalkkansa suuruudesta, joten hänen tulisi suorittaa myös tämän kuukauden aikana 4 opintopistettä.
Opintosuoritusvaatimuksen täyttymistä seurataan lukuvuosittain opintosuoritusten keskimäärän perusteella, eikä suoritusten kuukausittaista kirjautumista siten edellytetä. Pidä kirjaa tukiajalla suorittamistasi opintopisteistä. Jos olet suorittanut opintoja jossakin kuussa vähemmän kuin vaadittu määrä olisi, voit myös jättää hakematta tukea maksuun kyseiseltä kuukaudelta. Asiasta ei tarvitse ilmoittaa erikseen.
Ilmoitathan tietojesi muuttumisesta meille lähettämällä asiakasviestin asiointipalvelussa.
Ilmoita uusi tilinumerosi seuraavan maksuhakemuksen yhteydessä. Huomioithan, että emme voi ottaa uutta tilinumeroasi vastaan viestillä.
Sinun ei tarvitse itse päivittää osoitetietojasi, vaan saamme uudet osoitetietosi suoraan Digi- ja väestötietoviraston kautta. Jos käytössäsi on muu osoite kuin Digi- ja väestövirastossa tiedossa oleva, voit muuttaa osoitteen asiointipalvelussamme profiilitiedoissasi.
Jos irtisanoudut tai sinut irtisanotaan kesken sinulle myönnetyn aikuiskoulutustukijakson, ilmoita siitä pikimmiten asiointipalvelun viestit- toiminnolla.
Jos tulet irtisanotuksi kesken aikuiskoulutustukijakson, tutkimme ilmoituksesi perusteella, jatkuuko tukioikeutesi. Et menetä oikeuttasi aikuiskoulutustukeen, jos työsuhteesi irtisanotaan tukikauden alkamisen jälkeen sinusta itsestäsi riippumattomista syistä.
Jos sen sijaan irtisanoudut itse, voit saada aikuiskoulutustukea työsuhteesi ja opintovapaasi päättymiseen asti, minkä jälkeen oikeutesi tukeen katkeaa. Aikuiskoulutustuen myöntämisen ehtona on, että sinulla on voimassa oleva työsuhde koko aikuiskoulutustukijakson ajan.
Oikeutesi aikuiskoulutustukeen päättyy, jos opintovapaasi tai opintosi keskeytyvät tai opintosi vaImistuvat. Sinun tulee perua tukioikeutesi tämän jälkeiseltä ajalta. Ilmoita meille peruutettava tukioikeusjakso asiakasviestillä asiointipalvelussamme.
Jos oppilaitos, jossa suoritat opintojasi vaihtuu, toimita meille uusi opintotodistus uudelta oppilaitokseltasi, jotta voimme tehdä tarvittavat muutokset tietoihisi. Huomioithan, että opintojesi muuttuessa et ole enää oikeutettu aikuiskoulutustukeen.
Oikeutesi aikuiskoulutustukeen päättyy, mikäli tuen perusteena olevat opintosi muuttuvat tai vaihtuvat kesken sinulle myönnetyn tukioikeusjakson.
Jos olet aiemmin saanut aikuiskoulutustukea polku- tai väyläopintoihin ja siirryt tutkinto-opiskelijaksi, päättyy oikeutesi aikuiskoulutustukeen. Tukea ei ole mahdollista saada opintoihin, joihin et ole saanut aikuiskoulutustukea ennen 1.8.2024.
Jos saat maksuun takautuvasti sellaista sosiaaliturvaetuutta, josta et ole ilmoittanut meille tuen hakuvaiheessa ja joka voi estää aikuiskoulutustuen maksamisen, niin ilmoita siitä meille. Tällaisia tuen estäviä sosiaaliturvaetuuksia ovat muun muassa vanhempainpäiväraha, Kelan opintoraha, työttömyyspäiväraha ja eläke.
Jos muutat pidemmäksi aikaa ulkomaille, selvitäthän Kelalta kuulutko yhä Suomen sosiaaliturvan piiriin. Mikäli oikeutesi Suomen sosiaaliturvaan katkeaa, päättyy oikeutesi aikuiskoulutustukeen.