Aikuiskoulutusetuudet lakkauttava laki on tullut voimaan 1.6.2024. Lain mukaan aikuiskoulutustukea ei voi saada missään tilanteessa 31.7.2024 jälkeen alkaviin opintoihin. Lue lain vaikutuksista aikuiskoulutustuen hakemiseen Ajankohtaista-sivulta.
Tutustu ohjeisiin, miten voit hyödyntää aikuiskoulutustukea vuoden 2025 loppuun asti.
Asiakaspalvelu: Kuukauden ensimmäisinä päivinä meillä on paljon palkansaajan maksuhakemuksia käsiteltävänä, joten hoidathan mahdollisuuksien mukaan yrittäjän tukiasiat muina ajankohtina.
Suosittelemme, että olet tarvittaessa meihin yhteydessä asiakasviestillä, jonka pääset lähettämään asiointipalvelusta. Se on turvallisin ja kätevin tapa saada vastauksia kysymyksiisi.
Ennakonpidätys ja verokortti: Aikuiskoulutustuesta pidätetään automaattisesti 20 % ennakonpidätys. Jos haluat muuttaa sitä, toimita meille muutosverokortti etuutta varten vähintään 3 päivää ennen maksuhakemuksen lähettämistä.
Voit tilata verokortin Omaverosta ja liittää sen PDF-tiedostona asiointipalveluumme. Voit myös tarkistaa profiilistasi, milloin verokorttisi on tallennettu tietoihimme. Huomioithan, että etuutta varten on oma verokortti.
Peru tukea, jos tulot eivät alene: Yrittäjän aikuiskoulutustukea voi saada, jos yritystoiminnan ansiotulot vähenevät tukiaikana vähintään kolmasosalla verrattuna viimeiseen vahvistettuun verotukseen ennen opiskelun alkua. Tarkistamme tämän, kun tukiajan verotus on vahvistettu. Jos tulojen alenema ei toteudu, peruthan tuen etukäteen.
Voit hakea lisää tukea asiointipalvelussa kohdassa ”Hae yrittäjän aikuiskoulutustukea”. Seuraavassa kohdassa kysytään, haluatko hakea tukipäätöstä vai ennakkopäätöstä. Valitse ”Tukipäätöstä”.
Täytä hakemukseesi seuraavat tiedot:
Lisää kohdassa kuusi hakemuksesi liitteeksi opiskelutodistus, josta käyvät ilmi suoritettavat opinnot, oppilaitos, jossa opiskelet, opintojesi laajuus opintopisteissä ja sinulle myönnetty opinto-oikeusaika.
Lähetettyäsi hakemuksen onnistuneesti, saat kuittauksen sähköpostiisi.
Yrittäjän aikuiskoulutustuen tavoiteltu käsittelyaika on 25 kalenteripäivää. Aika on keskiarvo, ja yksittäistapauksissa ja ruuhkatilanteissa käsittelyaika voi olla pidempi.
Hakemusten tämänhetkiset käsittelyajat näet Ajankohtaista -sivulta, ja oman hakemuksesi tilaa voit seurata asiointipalvelussa.
Jos tuen saamisedellytykset täyttyvät, saat asiointipalveluun tai postissa ilmoituksen tuen maksamisesta. Erillistä tukipäätöstä ei siis lähetetä siinä tapauksessa, että hakemuksesi on hyväksytty. Ilmoituksesta saat tietoosi myös esimerkiksi tuen maksupäivät ja tuen määrän. Näet siitä myös, kuinka paljon sinulla voi enintään olla yritystoiminnan ansiotuloja tukiaikana.
Tuki maksetaan aina kunkin kuukauden viimeisenä arkipäivänä.
Jos olet saanut myönteisen maksuilmoituksen, niin et voi hakea siihen muutosta. Saat tukioikeudestasi valituskelpoisen päätöksen siinä vaiheessa, kun olemme tarkistaneet, että tukiaikana saamasi yritystoiminnan ansiotulot ovat alentuneet vähintään kolmanneksen. Kielteinen tukipäätös on valituskelpoinen.
Käsittelemme saapuneet valitukset saapumisjärjestyksessä. Käsittelyaika on noin kuukauden verran. Jos saamassasi päätöksessä on virhe, jonka voimme korjata, voit saada uuden maksuilmoituksen jo muutaman päivän sisällä.
Saat päätöksen liitteenä ohjeistuksen, jossa on tarkemmat ohjeet valituksen tekemiseen. Lähetä valituksesi suojatulla sähköpostilla osoitteeseen: koulutusetuudet@tyollisyysrahasto.fi.
Ilmoitathan tuen perumisesta asiointipalvelussamme viestit-toiminnon kautta hyvissä ajoin ennen tuen maksupäivää. Valitse viestin aiheeksi ”Tuen peruminen” ja ilmoita viestissäsi peruttava kuukausi, perumisen syy sekä hakemusnumerosi.
Yrittäjänä saat kiinteän suuruista aikuiskoulutustukea: Vuonna 2025 määrä on 660,91 euroa kuukaudessa (brutto). Voit saada lisäksi tuloa yritystoiminnastasi, kunhan tulosi vähenevät vähintään kolmasosan. Saat maksuilmoituksen yhteydessä tiedon, kuinka paljon sinulla voi enintään olla yritystoiminnan ansiotuloja tukiaikana.
Kun saat yrittäjän aikuiskoulutustukea, voit saada muita kun yritystoiminan tuloja tukiajalla enintään kolme neljäsosaa maksettavan tuen määrästä, eli vuonna 2025 enintään 495,68 euroa (brutto) kuukaudessa. Tukiajan ulkopuolella voit ansaita vapaasti palkkatuloja niin yritystoiminnastasi kuin sivutuloina esimerkiksi palkkatyöstä muualla.
Sivutuloksi katsotaan palkka- ja muiden työtulojen lisäksi myös jotkin lakisääteiset etuudet, kuten esimerkiksi lasten kotihoidon tuki ilman kuntalisää, osittainen hoitoraha ja osatyökyvyttömyyseläke. Aikuiskoulutustukeen ei vaikuta esimerkiksi elatusapu, veronpalautus tai pääomatulot.
Jotta sinulla on oikeus yrittäjän aikuiskoulutustukeen, pitää yritystoiminnan ansiotulojesi vähentyä tukiajalla vähintään kolmasosalla verrattuna viimeiseen ennen opiskelun alkua vahvistettuun verotukseen.
Sinun tulee kertoa hakemuksessasi vapaamuotoisesti, millaiset järjestelyt yritystoiminnassa koulutuksen aikana johtavat siihen, että yritystoiminnan ansiotulot alenevat kolmanneksella. Yritystoiminnan tulojen tulee alentua koulutuksen vuoksi.
Ilmoitamme maksuilmoituksessa, paljonko voit enintään saada yritystoiminnan ansiotuloja tukiaikana.
Yritystoiminnan ansiotulojen vähentyminen tutkitaan aina vasta tukiajan verotuksen vahvistuttua. Emme voi selvittää kesken vuoden, onko tulojen alenema toteutunut. Voit halutessasi perua aikuiskoulutustukea etukäteen, jos näyttää että tulojen alenema ei toteutuisikaan kaikkien tukikuukausien osalta.
Jos yritystoiminnan ansiotulojesi aleneminen vähintään kolmanneksella näkyy suoraan Työllisyysrahaston saamissa verotiedoissa, saat myönteisen päätöksen kyseisen vuoden tuen myöntämisestä.
Jos tulojen alenemaa ei voida todeta suoraan verotietojen perusteella, sinulle lähetetään kuulemiskirje, johon voit vastata vastineella ja tarvittavilla selvityksillä. Kuulemiskirjeestä löydät tarkemmat tiedot siitä, mitä selvityksiä tarvitsemme.
Jos ansiotulosi yritystoiminnasta eivät ole alentuneet vähintään kolmanneksella, saat kielteisen tukipäätöksen ja kyseisen vuoden perusteetta maksettu aikuiskoulutustuki peritään kokonaisuudessaan takaisin.
Esimerkki: Olet hakenut aikuiskoulutustukea ajalle 1.7.2024 – 31.3.2025. Viimeisimmässä ennen hakemustasi vahvistetussa verotuksessa yritystoiminnan ansiotuloja oli 36 000 euroa eli keskimäärin 3 000 euroa kuukaudessa. Sinulla saa tukiaikana olla yritystoiminnan ansiotuloja enintään keskimäärin 2 000 euroa (brutto) kuukaudessa. Pääomatuloja ei oteta huomioon.
Voit saada tukiajalla ansiotuloja muusta kuin yritystoiminnastasi enintään kolme neljäsosaa maksettavan tuen määrästä, eli enintään 495,68 euroa (brutto) kuukaudessa vuonna 2025.
Sivutuloksi katsotaan palkka- ja muiden työtulojen lisäksi myös jotkin lakisääteiset etuudet, kuten esimerkiksi lasten kotihoidon tuki ilman kuntalisää, osittainen hoitoraha, omaishoidontuki ja osatyökyvyttömyyseläke. Tukeen vaikuttavina sivutuloina ei katsota veronpalautusta tai pääomatuloja.
Tuloraja koskee aikaa, jolloin saat aikuiskoulutustukea. Tukiajan ulkopuolella voit ansaita vapaasti. Huomioi kuitenkin, että tuloja tarkastellaan aina maksupäivän mukaisesti.
Aikuiskoulutustuen myöntämisen estäviä etuuksia ovat esimerkiksi:
Et myöskään voi saada tukea ajalle, jolloin suoritat asevelvollisuutta tai siviilipalvelusta taikka vankeusrangaistusta ja opiskelet rangaistuslaitoksessa.
Sinulla voi aikuiskoulutustuen saajana olla oikeus opintolainan valtiontakaukseen vuoden 2025 loppuun asti. Valtiontakaushakemuksen käsittelee ja takauksen myöntää Kela. Takauspäätöksen saatuasi voit hakea opintolainan pankista, jonka kanssa voit sopia opintolainan ehdoista ja takaisinmaksun aikataulusta.
Lähetä takaushakemus suoraan Kelaan. Lisätietoja opintolainasta saat Kelasta sivulta Opintolaina aikuisopiskelijoille.
Opintolainaa ei katsota myöskään tuloksi eikä se vaikuta sinulle maksettavan aikuiskoulutustuen määrään.
Me Työllisyysrahastossa pystymme seuraamaan yrittäjien tulojen vähentymistä ainoastaan takautuvasti verotustietojen vahvistuttua eli käytännössä tukiaikaa seuraavana vuonna. Tämän vuoksi saatamme joutua antamaan jälkikäteen kielteisen tukipäätöksen ja perimään jo maksettua tukea takaisin, jos ehto ei täyty.
Yrittäjänä pääset sen sijaan käsiksi ajantasaisiin yrityksesi lukuihin ja pystyt vaikuttamaan niihin jo tukiaikana, jolloin voit välttää myös takaisinperinnän.
Ilmoitathan tietojesi muuttumisesta meille lähettämällä asiakasviestin asiointipalvelussa.
Ilmoita uusi tilinumerosi meille asiakasviestillä viimeistään viikkoa ennen seuraavan tuen maksupäivää.
Sinun ei tarvitse itse päivittää osoitetietojasi, vaan saamme uudet osoitetietosi suoraan Digi- ja väestötietoviraston kautta. Jos käytössäsi on muu osoite kuin Digi- ja väestövirastossa tiedossa oleva, voit muuttaa osoitteen asiointipalvelussamme profiilitiedoissasi.
Oikeutesi aikuiskoulutustukeen päättyy, jos opintovapaasi tai opintosi keskeytyvät tai opintosi vaImistuvat. Sinun tulee perua tukioikeutesi tämän jälkeiseltä ajalta. Ilmoita meille peruutettava tukioikeusjakso asiakasviestillä asiointipalvelussamme.
Jos oppilaitos, jossa suoritat opintojasi vaihtuu, toimita meille uusi opintotodistus uudelta oppilaitokseltasi, jotta voimme tehdä tarvittavat muutokset tietoihisi. Huomioithan, että opintojesi muuttuessa et ole enää oikeutettu aikuiskoulutustukeen.
Oikeutesi aikuiskoulutustukeen päättyy, mikäli tuen perusteena olevat opintosi muuttuvat tai vaihtuvat kesken sinulle myönnetyn tukioikeusjakson.
Jos olet aiemmin saanut aikuiskoulutustukea polku- tai väyläopintoihin ja siirryt tutkinto-opiskelijaksi, päättyy oikeutesi aikuiskoulutustukeen. Tukea ei ole mahdollista saada opintoihin, joihin et ole saanut aikuiskoulutustukea ennen 1.8.2024.
Jos saat maksuun takautuvasti sellaista sosiaaliturvaetuutta, josta et ole ilmoittanut meille tuen hakuvaiheessa ja joka voi estää aikuiskoulutustuen maksamisen, niin ilmoita siitä meille. Tällaisia tuen estäviä sosiaaliturvaetuuksia ovat muun muassa vanhempainpäiväraha, Kelan opintoraha, työttömyyspäiväraha ja eläke.
Jos muutat pidemmäksi aikaa ulkomaille, selvitäthän Kelalta kuulutko yhä Suomen sosiaaliturvan piiriin. Mikäli oikeutesi Suomen sosiaaliturvaan katkeaa, päättyy oikeutesi aikuiskoulutustukeen.