Gå till innehållet.

Lagen har trätt i kraft 1.6.2024. Enligt lagen kan man inte under några omständigheter få vuxenutbildningsstöd för studier som inleds hösten 2024. Läs mer om dess inverkan på sökandet av vuxenutbildningsstöd på sidan Aktuellt.

Så här söker du vuxenutbildningsstöd smidigt

Se anvisningarna för hur man använder vuxenutbildningsstöd fram till slutet av 2025.

Kundtjänst: De första dagarna i månaden är hektiska för oss, eftersom vi strävar efter att behandla betalningsansökningar så snabbt som möjligt så att du inte behöver vänta på att stödet ska betalas. Försök att sköta andra stödärenden än att skicka betalningsansökan i ordning före månadens slut, så att utbetalningen av stödet går smidigt.

Vi rekommenderar att du kontaktar oss med ett meddelande som du kan skicka via e-tjänsten. Det är det säkraste och mest bekväma sättet att få svar på dina frågor.

Fyll i ansökan: Gör ansökan i e-tjänsten och kontrollera detaljerna i din ansökan noggrant innan du skickar den. En felaktigt ifylld ansökan kan fördröja behandlingen och utbetalningen av stödet.

Inkomst som påverkar vuxenutbildningsstöd: Vi söker från inkomstregistret uppgifter om inkomster och förmåner som betalats ut till dig och som påverkar stödets belopp. Barnbidrag eller bostadsbidrag påverkar till exempel inte vuxenutbildningsstödet, så de behöver inte meddelas. De inkomster du får under stödperioden kommer att beaktas enligt utbetalningsdatum. Om till exempel lönen betalas ut i september kommer den att påverka septembermånadens stöd även om arbetet utfördes i augusti. Din arbetsgivare har 5 dagar på sig att anmäla de löner som betalas till inkomstregistret. Om dina löneuppgifter verkar vara felaktiga rekommenderar vi att du lämnar in din betalningsansökan först när uppgifterna är korrekta. Detta hjälper dig att få stöd snabbare.

Förskottsinnehållning och skattekort: en förskottsinnehållning på 20 % hålls automatiskt från vuxenutbildningsstöd. Om du vill ändra den, vänligen ge oss ett ändringsskattekort för förmånen minst 3 dagar innan du skickar in betalningsansökan. Du kan beställa ett skattekort från MinSkatt och bifoga det som en PDF-fil till vår e-tjänst. Detta är det snabbaste och säkraste sättet att skicka in ett ändringsskattekort. Du kan också kontrollera din profil för att se när ditt skattekort har sparats in i vår tjänst. Observera att det finns ett skilt skattekort för förmånen. Skicka inte ett skattekort för lön till oss.

Låta bli att ansöka: Om du inte vill ansöka om stöd för en viss månad kan du välja att inte lämna in en ansökan om utbetalning.

Ansökan om vuxenutbildningsstöd för löntagare

Om du har stödtid kvar kan du få stöd när du fortsätter med samma studier som du redan tidigare har beviljats vuxenutbildningsstöd för. De studier som ligger till grund för stödet kan du kontrollera med det stödrättighetsbeslut du fått.  Vid behov kan du ansöka om ytterligare stödrättighet för samma studier fram till slutet av 2025. Stödbeloppet förblir detsamma under hela stödperioden.  

Exempel på fortsättning av samma studier:

Fortsatt utbildning efter paus: Du har tidigare studerat med vuxenutbildningsstöd för sjuksköterskeexamen (YH-examen). Studieledigheten är slut, du har varit på arbete emellan och nu blir du på nytt studieledig för att fortsätta avlägga samma examen. Du kan ansöka om mer stödrättighet för att fortsätta dina påbörjade studier fram till slutet av 2025.

Kandidat- och magisterexamina med samma studierätt: Vid universitetsstudier betraktas högre och lägre högskoleexamen som samma studier, om du samtidigt har fått studierätt till båda examina. Om du till exempel först har avlagt ekonomie kandidatexamen och ansökt om stöd för den, kan du ansöka om ytterligare stödrättighet även för magisterstudier fram till slutet av 2025.

Grund- och ämnesstudier: Grund- och ämnesstudier i samma ämne betraktas som samma utbildning. Om du till exempel tidigare har fått stöd för grundstudier i psykologi och nu vill fortsätta dina studier genom att avlägga ämnesstudier i psykologi kan du ansöka om ytterligare stödrättighet även för ämnesstudier fram till slutet av 2025.

Exempel på förändringar i studierna där studierna betraktas som nya studier:

Från ledstudier till examensstuderande: Du har tidigare fått ett beslut om stödrättighet för att genomföra en öppen högskolas ledstudier och därefter fått en studieplats som examensstuderande. Utbildning som leder till examen betraktas som nya studier för vilka du inte längre kan få vuxenutbildningsstöd.

Lägre och högre yrkeshögskoleexamen: Du har tidigare fått vuxenutbildningsstöd för avläggande av lägre yrkeshögskoleexamen inom social- och hälsovårdsbranschen och tänker härnäst avlägga högre yrkeshögskoleexamen inom social- och hälsovårdsbranschen. Högre och lägre yrkeshögskoleexamen betraktas som olika studier, vilket innebär att du inte längre kan få vuxenutbildningsstöd för avläggande av högre yrkeshögskoleexamen.

Enskilda kurser vid öppna högskolan: Om du genomför enskilda kurser som yrkesinriktad påbyggnads- och påbyggnadsutbildning vid öppna högskolan, räknas alla nya kurser som nya studier. Om du tidigare har beviljats vuxenutbildningsstöd till exempel på basis av tre kurser och du efter att ha genomgått dessa vill ansöka om stöd på basis av tre olika kurser, kan du inte få vuxenutbildningsstöd för att avlägga dessa.

Du kan ansöka om stödrätt fram till slutet av 2025. Ansökan om stödrätt kan lämnas in tidigast fyra månader i förväg och senast sex månader i efterhand. Om du ska lämna in en ansökan om stödrätt i efterhand är det bra att lämna in en ansökan om utbetalning för samma period.

Du kan ansöka om mer stöd för samma studier genom att fylla i en ansökan om stödrätt. När du börjar fylla i en ny ansökan hämtas dina tidigare utbildningsuppgifter automatiskt på ansökningsblanketten. Om du vill söka stöd för dessa studier, svara "ja" under "Söker du mer stöd för samma studier?". Om du vill ansöka om stöd baserat på några av dina tidigare studier, svara "Nej" under "Söker du mer stöd för samma studier?" och välj de studier du vill söka stöd från följande lista.

När din ansökan har behandlats får du ett e-postmeddelande om beslutet. Om vi behöver mer information för att fatta ett beslut, kommer vi att skicka ett meddelande i e-tjänsten. Den genomsnittliga behandlingstiden för ansökningar kan ses på Aktuellt -sidan, och du kan följa statusen för dina egna ansökningar i e-tjänsten under Mina ansökningar. När du har fått ett positivt beslut på din ansökan kan du ansöka om utbetalning av stöd med en betalningsansökan månatligen i efterhand beroende på dina behov.

 

Studieledigheten kan också omfatta perioder som är kortare än en kalendermånad, även enskilda dagar, vilket innebär att vuxenutbildningsstöd kan också beviljas för korta perioder.

Kom ihåg att inkomster tas i beaktande enligt betalningstidpunkten. Om lönen till exempel betalas under en enskild studieledighetsdag anses lönen vara inkomst som fåtts under stödperioden och den minskar stödet. Undantagsvis kan vi dock ta i beaktande alla inkomster som betalats ut under månaden om stödet har ansökts på ett sådant sätt att syftet är att maximera förmånens storlek så att utbetalningsdatumet för lönen eller andra inkomster inte skulle träffas med stödperioden.

I ansökningsskedet kan du påverka de perioder för vilka du ansöker om stödrätt och, å andra sidan, betalning av stöd.

Ibland kan det hända att den stödperiod som beviljats genom ansökan om stödrätt inte har använts helt och att utbetalning av vissa stödmånader inte har ansökts om. I sådana situationer reserverar beslutet, så att säga, de återstående dagarna av stödrätten och dessa dagar kan inte automatiskt beviljas när mer stöd ansöks.

Om du inte längre har för avsikt att ansöka om utbetalning av stöd för dessa perioder, kan dessa perioder på din begäran dras tillbaka från ditt tidigare beslut om stödrätt, i vilket fall ett motsvarande antal stöddagar kommer att finnas tillgängliga för användning och stödrätt kan beviljas med en ny ansökan för en lika lång period. När du börjar fylla i en ny ansökan om stödrätt, och du har reserverade stöddagar, kommer ansökningsblanketten automatiskt att fråga om du vill annullera de reserverade dagarna. Ange i ansökningsblanketten om du vill annullera dessa perioder från ditt tidigare beslut, varefter du kan lämna in en ny ansökan om stödrätt.

Ansökningar om stödrätt behandlas enligt ankomstdagen.

Måltiderna för behandlingen av ansökningarna är följande:

  • ansökan om stödrätt, 25 dagar
  • betalningsansökan, 15 dagar

Tiderna är genomsnittliga, och i enskilda fall och då det förekommer rusning kan behandlingstiden vara längre. Du kan se de aktuella behandlingstiderna för ansökningar på nyhetssidan, och du kan följa statusen för dina egna ansökningar i e-tjänsten.

Behandling av ansökningar om stödrätt:

Du kan se statusen för din ansökan om stödrätt i sidan Mina ansökningar i e-tjänsten. I e-tjänsten ser du också information som din arbetsgivare har gett.

Om vi behöver mer information för att kunna fatta ett stödbeslut skickar vi ett meddelande till dig i e-tjänsten. När din ansökan har behandlats får du ett beslut i e-tjänsten och en anmälan om att beslutet har fattats via e-post.

Ansökan om stödrätt kan behandlas automatiskt om du redan tidigare har fått vuxenutbildningsstöd för de studier du ansöker om stöd för. Automatiserad behandling kommer att leda till ett beslut utan att en fondanställd behandlar ansökan.

Du kan använda automatisk behandling om du uppfyller alla följande villkor:

  • din ansökan inte har kommit för tidigt (alla ansökningsperioder börjar senare än inom 4 månader) eller för sent (hela ansökningsperioden är längre än 6 månader sedan)
  • din adress inte är på Åland
  • du omfattas av den sociala tryggheten i Finland
  • du inte har använt alla dina stöddagar (322,5 stöddagar)
  • ditt anställningsförhållande är giltigt under den period du ansöker om
  • din arbetsgivare har beviljat studieledighet helt eller delvis för den stödperiod som du har ansökt om
  • det utbildningsprogram som anges i din ansökan leder till examen
  • det inte har skett några ändringar i dina tidigare utbildningsuppgifter eller uppgifter om anställningsförhållande
  • din ansökan inte har några bilagor
  • Det har inte gått mer än två år sedan ett beslut fattades för samma studier.
  • Inhämtningen av information från FPA lyckades

Behandling av ansökningar om utbetalning:

Betalningsansökningar behandlas antingen automatiskt eller manuellt. Vid automatisk behandling får du ett beslut utan att en fondanställd behandlar ansökan. Det påskyndar utbetalningen av stöd till ditt konto: du kan få ett beslut redan samma eller nästa arbetsdag.

Du kan använda automatisk behandling om alla följande gäller för dig:

  • du har anmält alla nödvändiga uppgifter i din ansökan
  • det inte har skett några förändringar i ditt anställningsförhållande
  • du inte har någon inkomst från företagsverksamhet
  • uppgifterna i din ansökan från inkomstregistret och FPA är korrekta och du har på din ansökan bekräftat att uppgifterna är korrekta
  • din ansökan inte har några bilagor
  • ett beslut har fattats om din ansökan om stödrätt
  • ändringssökande i din ansökan om stödrätt inte är under behandling.

När din ansökan har behandlats får du ett beslut i e-tjänsten och en anmälan om att beslutet har fattats via e-post. Beslutsbrev skickas från systemet på vardagar efter kl. 18.

Du kommer att se stödbeloppet och betalningsdatumet för den månaden, samt de återstående stöddagarna från beslutet om betalningsansökan. Du kan också se hur många studiepoäng du borde ha avlagt under den månaden.

Ditt vuxenutbildningsstöd överförs till utbetalning under nästa vardag. Ditt vuxenutbildningsstöd kommer att finnas på ditt konto senast den tredje vardagen efter beslutsdatumet. Observera att hastigheten på banköverföringar varierar. Beroende på banken kan stödet finnas på ditt bankkonto redan dagen före det betalningsdatum som anges i beslutet.

Vi behandlar alla ansökningar så noggrant som möjligt och ser till att allt i ditt beslut är i sin ordning. Vi övervakar också ständigt kvaliteten på besluten.

Men ibland kan misstag inträffa. Om du inte är nöjd med beslutet, kan du överklaga det.

Hur man överklagar:

  • Logga in på e-tjänsten för vuxenstuderandes förmåner.
  • Du kan hitta alla dina ansökningar i sidan "Mina ansökningar" i det övre högra hörnet på första sidan.
  • Öppna den ansökan som är föremål för ditt besvär och välj Skicka besvär i det övre vänstra hörnet.
  • Välj ämnet för ditt besvär i menyn och berätta hur du begär att ditt beslut ska ändras och på vilken grund.
  • Lägg till alla nödvändiga förklaringar vid punkten"Lägg till en bilaga".
  • Välj till sist "Skicka".

Besväret ska ha inkommit till Sysselsättningsfonden senast 30 dagar efter det att du har informerats om beslutet. Du anses ha fått besked om beslutet den sjunde (7) dagen efter den dag då beslutet skickades. Om du har samtyckt till elektronisk delgivande och beslutet har lämnats till dig i e-tjänsten anses du ha fått besked om beslutet den tredje (3) dagen efter det att du mottagit meddelandet om att beslutet har fattats. Anvisningarna för överklagande bifogas även i det beslut du fick.

Den ansvariga juristen för fondens förmånstjänst ska ansvara för att de beslut som ska fattas automatiskt är korrekta. Beslut om vilka grupper av ansökningar som ska behandlas automatiskt är under den servicechefens ansvar som ansvarar för processerna för förmånstjänster. För mer information, se punkt 8 i dataskyddsbeskrivningen för vuxenstuderandes förmåner.

Vuxenutbildningsstödets belopp

Den automatiska förskottsinnehållningen av vuxenutbildningsstöd är 20 procent men du kan öka eller minska förskottsinnehållningen med ett ändringsskattekort. Ändringsskattekortet ska vara för förmån och skattekort dom gäller lön kan inte användas för vuxenutbildningsstöd.

Du kan beställa ett nytt skattekort på Skatteförvaltningens webbplats:

  • Om du vill beställa ett skattekort endast för förmånen, välj den korta versionen av ansökan.
  • När du beställer ett ändringsskattekort ska du välja Sysselsättningsfonden under "Förmånsbetalaren".
  • I punkten ”förmånstyp”, välj Vuxenutbildningsstöd från listan.

För ändringskattekortet behöver du information om de inkomster som betalats till dig under innevarande år och beloppet av förskottsinnehållningen. Beräkna också hur mycket vuxenutbildningsstöd och andra inkomster du får under resten av året. Du bör också själv göra en uppskattning av beloppet av vuxenutbildningsstödet, eftersom du endast kommer att informeras om storleken på stödet i beslutet om ansökan om utbetalning. Ditt stöd kan också variera om du får inkomster under stödmånaden.

Av beslutet om stödrättsansökan får du beloppet av ditt fulla vuxenutbildningsstöd om du inte får någon annan inkomst under månaden. Du kan använda räknaren för att uppskatta påverkan av andra inkomster.

När ditt skattekort är klart kan du ladda ner det från MinSkatt i PDF-format. Bifoga den till din profilinformation i vår e-tjänst, så får du det framme snabbt och säkert. Skatteförvaltningen kommer också att skicka det till oss per post.

Genom din egen profil kan du också enkelt kontrollera när ett skattekort har sparats till dina uppgifter. Då skattekortets uppgifter har uppdaterats i din profil, betalas stödet enligt den nya procentsatsen.

Beloppet på det vuxenutbildningsstöd som betalas ut påverkas av den lagstadgade förmånen, lönen eller andra arbetsinkomsten som betalas ut till dig under stödmånaden. Inkomster som du har fått under stödtiden räknas som inkomst enligt betalningsdatum, oavsett när du har tjänat in dem.

Arbetsinkomster som påverkar beloppet av vuxenutbildningsstöd för löntagare är till exempel:

  • Löner och därtill hörande tillägg till dessa samt inkomster motsvarande lönen
  • Semesterpenning, semesterpremie och semesterersättning
  • Skattepliktiga natura- och personalförmåner
  • Resultatbaserad lön, såsom provision, resultatpremie och bonus
  • Pekkanen-ersättning och ersättning för arbetstidsutjämning
  • Penningersättning som överförts till eller tagits ut från en arbetstidsbank
  • Lön från praktik
  • Inkomster från företagsverksamhet
  • Löner och företagsinkomster från utlandet.

Stödbeloppet påverkas inte av t.ex.

  • Skattefria kostnadsersättningar, t.ex. kilometerersättningar, dagpenning
  • Inkomster från personalfonden
  • Optioner
  • Arvode som betalts för ett förtroendeuppdrag (t.ex. arvode för kommunala förtroendeuppdrag)
  • Stöd för närståendevård
  • Arvode för familjevård
  • Arv
  • Kapitalinkomster (t.ex. hyresintäkter)
  • Skattefritt understöd
  • Skatteåterbäring

Förmånen kan hindra beviljandet av vuxenutbildningsstöd för löntagare, den kan minska beloppet av ditt stöd eller det är också möjligt att förmånen inte påverkar ditt stöd på något sätt.

Förmåner som utgör ett hinder för beviljande av vuxenutbildningsstöd för löntagare är till exempel:

  • studiepenning eller bostadstillägg enligt lagen om studiestöd
  • dagpenning enligt sjukförsäkringslagen
  • moderskaps-, faderskaps- eller föräldrapenning eller partiell föräldrapenning
  • graviditetspenning (från 1.8.2022)
  • föräldrapenning (från 1.8.2022)
  • partiell föräldrapenning (från 1.8.2022)
  • specialvårdspenning eller särskild moderskapspenning
  • särskild graviditetspenning (från 1.8.2022)
  • arbetslöshetsdagpenning eller arbetsmarknadsstöd
  • alterneringsersättning
  • full invalidpension eller rehabiliteringsstöd
  • arbetslöshetspension
  • ålderspension
  • avträdelsestöd
  • Rehabiliteringspenning för samma utbildning enligt lagen om Folkpensionsanstaltens rehabiliteringsförmåner och rehabiliteringspenningförmåner eller arbetspensionslagarna
  • full rehabiliteringspenning enligt lagen om olycksfall i arbetet och arbetssjukdomar eller lagen om olycksfall i arbetet och sjukdomar hos jordbrukare
  • full ersättning för inkomstbortfall med stöd av lagen om rehabilitering som ersätts enligt trafikförsäkringslagen eller med stöd av bestämmelserna om rehabilitering i lagen om skada, ådragen i militärtjänst
  • arbetslivspension
  • garantipension

Du kan inte heller få stöd för den tid du fullgör värnplikt, civiltjänst eller deltar i repetitionsövningar. Du kan inte heller få stöd om du avtjänar ett fängelsestraff och studerar på en straffanstalt.

Förmåner som påverkar storleken på vuxenutbildningsstöd för löntagare omfattar:

  • stöd för hemvård av barn, dvs. vårdpenning och vårdtillägg (utan kommuntillägg)
  • flexibel vårdpenning och partiell vårdpenning
  • delinvalidpension
  • deltidspension
  • rehabiliteringspenning som inte beviljats för samma utbildning

Följande förmåner påverkar inte den anställdes vuxenutbildningsbidrag:

  • barnbidrag
  • efterlevandepension
  • utkomststöd
  • skolresestöd
  • stöd för närståendevård
  • arvode för familjevård
  • menersättning
  • handikappbidrag
  • allmänt bostadsbidrag eller bostadsbidrag för pensionstagare
  • vårdbidrag för pensionstagare
  • militärunderstöd
  • partiell förtida ålderspension
  • studielån

Om du får vuxenutbildningsstöd kan du ha rätt till statsborgen för studielån fram till slutet av 2025. Ansökan om statsborgen handläggs och borgen beviljas av FPA. När du har fått ett beslut om borgen kan du ansöka om studielån hos banken, med vilken du kan komma överens om villkoren för studielånet och tidtabellen för återbetalningen.

Skicka borgensansökan direkt till FPA. Mer information om studielånet får du från FPA på sidan Studielån för vuxenstuderande.

Studielånet beaktas inte heller som inkomst och påverkar inte beloppet av det vuxenutbildningsstöd som betalas till dig.

Du kan få vuxenutbildningsstöd i högst 15 månader fram till slutet av 2025. Hur mycket stödtid du har påverkas av hur mycket andra inkomster du får under varje stödmånad.

Om du under en stödmånad får mer än hälften av din normala lön används det en halv månad av stödtiden. Då måste du avlägga studier motsvarande 2 studiepoäng. Om du däremot får mindre än hälften av din normala lön under en stödmånad eller om du inte har några inkomster alls, används det en stödtid på en månad och du måste avlägga minst fyra studiepoäng.

Stödbeloppet påverkas av de inkomster som betalas under stödmånaden. Stödet för någon månad kan alltså vara mindre till exempel om din stödtid börjar mitt i en kalendermånad och du får lön ännu efter det. 

Storleken på vuxenutbildningsstödet för löntagare varierar beroende på om du är anställd i ett arbets- eller tjänsteförhållande eller företagare. Om du är anställd beror beloppet av det vuxenutbildningsstöd som betalas till dig på dina inkomster både före och under studierna. Vuxenutbildningsstödet för företagare är åter ett fast belopp. År 2025 är det 660,91 euro i månaden.

Vuxenutbildningsstödet är skattepliktig inkomst, oavsett om du är arbetstagare eller företagare. Förskottsinnehållningen är i princip 20, om du inte själv vill höja eller minska den.

Stödbeloppet för löntagare kan variera från månad till månad. Stödets storlek beror på din genomsnittliga månadslön före studierna samt eventuella andra inkomster under stödtiden.

Den genomsnittliga månadslönen fastställdes när du ansökte om rätt till stöd med den första ansökan om stödrättighet. Den genomsnittliga månadslönen beräknas utifrån löneuppgifterna för de 12 månader som föregår ansökningstidpunkten, vilka i regel fås från inkomstregistret. Från den genomsnittliga månadslönen görs också ett avdrag som motsvarar löntagarens arbetspensions- och arbetslöshetsförsäkringsavgifter samt sjukförsäkringens dagpenningspremie. Minskningen var 3,76 % år 2024.

Vuxenutbildningsstödet har ingen inkomstgräns, utan de inkomster du får under stödtiden beaktas i sin tur i de betalningsansökningar som du fyller i varje månad. Du får tjäna fritt, men de inkomster som betalas till dig under stödtiden påverkar vuxenutbildningsstödets belopp. Som inkomster beaktas löner från huvud- och bisyssla, en del lagstadgade förmåner samt till exempel inkomster från företagsverksamhet som bisyssla. Uppgifterna om månatliga inkomster fås i regel från inkomstregistret. Observera att inkomster som du fått under stödtiden beaktas som inkomst enligt betalningsdagen, oberoende av när du har tjänat in dem. Till exempel om du arbetade i april 1.4-14.4., men lönen för detta betalades först i maj 15.5, beaktas denna lön som inkomst för maj, och det påverkar beloppet av det vuxenutbildningsstöd som ansöks för maj.

Villkor för stöd

  • Du har varit i arbetslivet i sammanlagt minst åtta år.
  • Du har varit minst ett år i ditt nuvarande heltidsanställningsförhållande eller som företagare.
  • Utbildningen är lämplig för finansiering med vuxenutbildningsstöd. Stöd kan beviljas för studier som anordnas vid läroanstalter under offentlig tillsyn i Finland.
  • Du tar en studieledighet på heltid eller deltid eller så minskar din företagsinkomst med minst en tredjedel under stödperioden jämfört med den beskattning som gjordes innan studierna påbörjades.
  • Du omfattas av den sociala tryggheten i Finland
  • Du får inget annat stöd eller bidrag som hindrar dig från att få vuxenutbildningsstöd

Beviljandet av vuxenutbildningsstöd grundar sig på lagen om vuxenutbildningsförmåner (så som den var i kraft till 31.5.2024 innan lagen upphävdes).

Om du vet att du har avlagt tillräckligt med studier men att de ännu inte syns på studieprestationsutdraget, oroa dig inte: det räcker att du själv vet att studierna har framskridit tillräckligt. Till exempel kan studiepoäng för examensarbeten registreras på studieprestationsutdraget först långt i efterhand, men detta utgör ändå inget hinder för att få vuxenutbildningsstöd.

Sysselsättningsfonden följer upp studieframgången läsårsvis i efterhand, det vill säga man behöver inte separat meddela oss om försenade prestationer. Vid behov ber vi dig separat om en utredning om hur studierna framskrider.

Uppfyllandet av studieprestationskravet följs upp läsårsvis på basis av medeltalet av studieprestationerna, och därmed krävs ingen månatlig registrering av prestationerna. För bok över studiepoäng som du avlagt under stödtiden. Om du har avlagt studier under någon månad mindre än det antal som krävs, kan du också låta bli att ansöka om stöd för månaden i fråga. Detta behöver inte meddelas separat.

Om du har fått löneinkomster som överstiger hälften av din normala månadslön räcker det med att du avlägger 2 studiepoäng.

Exempel: Den sökande har fått 3 000 euro i lön i månaden före studierna. Hon arbetar även under studieledigheten. Hon får en lön på 1 700 euro i månaden. Detta är mer än hälften av storleken på hennes typiska månadslön, så hon bör slutföra 2 högskolepoäng under den månaden.

Om du däremot har fått löneinkomster som är mindre än hälften av din normala månadslön eller om du inte alls har haft inkomster, ska du avlägga studiepoäng 4.

Exempel: Den sökande har före studierna fått en lön på 3 000 euro i månaden. Han arbetar inte under studieledigheten, men han får 400 euro per månad i semesterpenning. Detta är mindre än hälften av storleken på hans typiska månadslön, så han bör också avlägga 4 studiepoäng under denna månad.

Uppfyllandet av studieprestationskravet följs upp läsårsvis på basis av medeltalet av studieprestationerna, och därmed krävs ingen månatlig registrering av prestationerna. För bok över studiepoäng som du avlagt under stödtiden. Om du har avlagt studier under någon månad mindre än det antal som krävs, kan du också låta bli att ansöka om stöd för den aktuella månaden. Detta behöver inte meddelas separat.

Ändringar i egen information, inställning eller studier

Vänligen meddela oss om din information har ändrats genom att skicka ett meddelande i e-tjänsten.

Ange ditt nya kontonummer i samband med nästa betalningsansökan. Observera att vi inte kan ta emot ditt nya kontonummer via meddelande.

Du behöver inte själv uppdatera dina adressuppgifter, utan vi får dina nya adressuppgifter direkt via Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. Om du har en annan adress än den som är känd hos Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata kan du ändra adressen i vår e-tjänst i dina profiluppgifter.

Om du säger upp dig eller blir uppsagd mitt under en vuxenutbildningsstödsperiod som beviljats dig, meddela det snarast via meddelandefunktionen i e-tjänsten.

Om du blir uppsagd mitt under en period med vuxenutbildningsstöd, undersöker vi utifrån din anmälan om din rätt till stöd fortsätter. Du förlorar inte din rätt till vuxenutbildningsstöd om ditt anställningsförhållande sägs upp efter att stödperioden har börjat av orsaker som inte beror på dig.

Om du däremot säger upp dig själv kan du få vuxenutbildningsstöd fram till att din anställning och studieledighet upphör, varefter din rätt till stöd upphör. Ett villkor för att vuxenutbildningsstöd ska beviljas är att du har ett gällande anställningsförhållande under hela perioden med vuxenutbildningsstöd.

Din rätt till vuxenutbildningsstöd upphör om din studieledighet eller dina studier avbryts eller om dina studier blir färdiga. Du måste annullera din rätt till stöd för tiden efter detta. Meddela oss om den annullerade stödrättighetsperioden med ett kundmeddelande i vår e-tjänst.

Om den läroanstalt där du avlägger dina studier byts ut, skicka oss ett nytt studieintyg från din nya läroanstalt så att vi kan göra nödvändiga ändringar i dina uppgifter. Observera att när dina studier ändras är du inte längre berättigad till vuxenutbildningsstöd.

Din rätt till vuxenutbildningsstöd upphör om de studier som ligger till grund för stödet förändras eller byts ut mitt under den stödrättighetsperiod som beviljats dig.

Om du tidigare har fått vuxenutbildningsstöd för ledstudier och du övergår till examensstudier, upphör din rätt till vuxenutbildningsstöd. Det är inte möjligt att få stöd för studier för vilka du inte har fått vuxenutbildningsstöd före 1.8.2024.

Om du retroaktivt får en socialskyddsförmån som du inte har meddelat oss om i ansökningsskedet och som kan förhindra att vuxenutbildningsstödet betalas ut, ska du meddela oss om detta. Sådana socialskyddsförmåner som utgör hinder för stöd är bland annat föräldradagpenning, FPA:s studiepenning, arbetslöshetspenning och pension.

Om du flyttar utomlands för en längre tid, ta då reda på hos FPA om du fortfarande omfattas av den sociala tryggheten i Finland. Om din rätt till den sociala tryggheten i Finland upphör upphör din rätt till vuxenutbildningsstöd.

Sidan uppdaterad: 7-3-2025