Siirry suoraan sisältöön.
Uutinen

28.5.2024 järjestetyn Ajankohtaista aikuiskoulutusetuuksista -webinaarin materiaalit ovat nyt katsottavissa

UUTINEN 29.5.2024 13.00

Tiistaina 28.5.2024 järjestetyn Ajankohtaista Aikuiskoulutusetuuksista -webinaarin esitys ja kysymykset vastauksineen ovat nyt katsottavissa. Webinaaritallenne on julkaistu. Siirry katsomaan webinaaritallenne sivun loppuun.

Esitysmateriaaliin pääset tästä linkistä.

Kysymykset ja vastaukset

Olen aloittanut 1.8.2023 uudessa vakituisessa työssä ja samalla tehnyt työnohessa monimuotona varhaiskasvatuksen opettajan kanditaatin opintoja. Voinko nostaa tukea 31.7.24 päivän ja jatkaa syksyllä työharjoittelut yms. tuella? Miten päivät tulisi hakea hakemuksella? Kuinka tarkkaan tämä 180op kokonaisuus täytyy liittää hakemukseen mukaan?

  • Yhtenä palkansaajan aikuiskoulutustuen saamisehtona on, että sinulla on hakemasi tukiajan alkuun mennessä vähintään vuoden päätoimisena kestänyt työsuhde. Päätoimisen työsuhteen täyttymistä tutkitaan päivämäärälleen, eli jos sinulla ei ole ollut samalla työnantajalla työsuhdetta aikaisemmin, sinulla tulisi vuosi täyteen vasta 1.8.2024. Voit itse valita miltä ajalta haet aikuiskoulutustukea, eli voit hakea yksittäisiltä päiviltä tai pidemmiltä jaksoilta, voisit siis hakea 31.7.2024 päivältä ja myöhemmin joltain muulta jaksolta. Opintojesi laajuutta saadaan opiskelutodistukseltasi, eli ole yhteydessä oppilaitokseen ja pyydä heiltä opiskelutodistusta.

Pitääkö aikuiskoulutustuki hakea nyt 1. hakemuksessa koko opintojen ajalle vuoteen 2025 loppuun saakka. Vai voiko nyt hakea esim. 3/2025 saakka ja sitten hakea lisää keväällä 2025.

  • Ensimmäisellä hakemuksella ei tarvitse hakea tukioikeutta koko opintojen ajalle, vaan voit itse päättää millaiselle jaksolle tukea haet. Tukea voi hakea myös yksittäisille päiville tai jaksoille. Voit toimia kuten viestissäsi mainitset. Tärkeää on, että opintovapaa tai osa-aikatyö opintojen vuoksi on työnantajaltasi myönnetty hakemallesi tukiajalle.

Mitä tarkoitetaan tukikuukaudella? tarvitseeko siinä olla opintoja myös kesällä? Sillä en ole aiemmin hakenut aikuiskoulutustukea ja opinnot ovat alkaneet 2022.

  • Tukikuukaudella tarkoitetaan sitä aikaa, jolle haet tukioikeutta. Tuen myöntäminen edellyttää, että olet opintovapaalla ja opiskelet nimenomaan tukiajalla. Lakkautustilanteessa opintojen ja tukijakson tulee alkaa viimeistään 31.7.2024. Molempien ehtojen tulee täyttyä - ei siis riitä, että opinnot ovat alkaneet jo aiemmin, vaan myös tukijakson tulee alkaa viimeistään 31.7.2024. 

Miten paljon tulojen tulee pudota, jotta voi saada tukea? Olen menossa opintovapaalle ja palkalliseen harjoitteuun kesällä. Palkka tippuu jonkin verran normituloihin verrattuna.

Nyt opintovapaalla ja Jos haluan jatkaa opintoja kesän jälkeen, mutta tutkintoaika päättyy 31.7.24, mutta olen hakenut jatkoaikaa tutkintoon. Miten jatko hakemuksen laita?

  • Kun haet lisää tukea samoihin opintoihin, pystyt vaihtamaan opintojen päättymispäivämäärää.  Voit siten hakea lisää tukea samoihin opintohiin 31.7.2024 jälkeiselle ajalle opinto-oikeuden puitteissa. 

Voiko tukea hakea valmistumiseen saakka, vaikka kaikkia tukikuukausia ei käyttäisikään? Jos tekee vaikka osittaista työviikkoa.

  • Aikuiskoulutustukea voi hakea opintojen ajalle, eli esimerkiksi valmistumiseen asti. Kaikkia tukikuukausia ei tarvitse käyttää, eikä aikuiskoulutustuen tukioikeutta tarvitse hakea maksimitukiajalle (15 kk), vaan voit itse päättää, mille ajalle haet tukea: Tärkeää on, että opinnot ovat silloin käynnissä ja opintovapaa tai osa-aikatyö opintojen vuoksi on kyseiselle ajalle myönnetty työnantajaltasi. Voit myös itse päättää, mitkä kuukaudet tukioikeuspäätöksellä myönnetyn tukioikeusjakson sisältä haet maksuun.

Olen aloittanut avoimessa yliopistossa oikeustieteen väyläopintoihin (60 op) kuuluvat opinnot, opintoihin ilmoittaudutaan kurssi kerrallaan. Ensimmäiset 3 opintopistettä kirjautuvat suoritetuiksi 31.7.2027. Katsotaanko  60 op opinnot aloitetuiksi aikuiskoulutustuen näkökulmasta tällä perusteella? Opintovapaata olen hakenut 22.7.2024 alkaen osittaisena opintovapaana v. 2025 lopulle saakka.

  • Tuen saamisen kannalta olennaista on se, että suoritat opintoja nimenomaan tukiajalla. Opintopisteet eivät useinkaan kirjaudu varsinaiselle tukikuukaudelle ja niiden kirjautumisessa voi olla viivettä. Tämä ei ole tuen saamisen kannalta ongelma kunhan suoritat opintoja pistevaatimusten mukaisesti tukiajalla.

Jos ammatillisen perustutkinnon opiskelija opiskelee ammatillisen perustutkinnon osana väyläopintoina korkeakouluopintoja ja korkeakouluopinnot tunnustetaan ammatillisiin opintoihin, niin katsotaanko korkeakouluopinnot samoiksi opinnoiksi? 

  • Jos sinulla on opinto-oikeus perustutkinnon suorittamiseen ja korkeakouluopinnot sisällytetään tähän perustutkintoon, voit hakea tukioikeutta suoraan perustutkinnon perusteella. Sinun ei tarvitse eritellä hakemuksella tarkemmin, mitä perustutkintoon kuuluvia opintoja suoritat tukiajalla.

Millaiset käsittelyajat teillä on nyt kesällä? Voiko mahdollinen ruuhka vaikuttaa päätöksen saamiseen? Uudet opinnot alkamassa 29.7. johon tukea hakemassa. 

  • Olennaista on se, mille ajalle hae tukea eikä se, milloin hakemuksesi laitat. Voit hakea tukea 4 kuukautta etukäteen ja 6 kuukautta jälkikäteen. Meidän mahdollisella käsittelyruuhkalla ei siis ole vaikutusta aikuiskoulutustuen myöntämisen kannalta.

Opiskelen monimuotona niin, että syksyn aikana pakollisista opinnoista kertyy yhteensä 25 opintopistettä, mutta ne kaikki näkyvät suoritettuina vasta loppuvuodesta. Saako näillä tukihakemukset läpi hyväksyttynä vai pitäisikö periaatteessa olla tuo 4 op/kk? Toimitaanko tässä samalla tavalla kuin esimerkin gradun suhteen?

  • Voit kyllä hakea tuen normaalisti maksuun myös syksyltä, vaikka opintopisteitä ei kirjautuisi tasaisesti opintorekisteriin. Opintopisteiden tulee kirjautua viimeistään tukikauden loppuun mennessä. Opintojen edistymisestä on mahdollista toimittaa opettajan selvitys (kuten gradun kanssa). Pyydämme selvityksen tarvittaessa erikseen.

Jos opintovapaata pitää 31.7. vain yhden päivän ja jatkossakin yksittäisiä päiviä loppuvuonna ja vuonna 2025 pidempi opintovapaa, niin miten pitkää tukioikeusjaksoa kannattaisi aluksi anoa? Onko merkitystä? Vai voiko ensimmäinen tukijakso olla vain yksi päivä 31.7. ja sitten olisi tauko ja vuonna 2025 olisi seuraava tukijakso?

  • Tukioikeutta voi hakea enintään 4 kuukautta etukäteen ja yksittäiset päivät, aloittavat aina erillisen tukikauden. Vaihtoehtoisesti voit hakea tukioikeutta enintään 6kk jälkikäteen. Voit edellä mainittu huomioiden hakea tukea siten, että se on sinulle itselle helpointa järjestää. Tärkeintä on huomioida, että tukioikeutta haetaan niin, että se alkaa viimeistään 31.7.2024, jotta tukea on oikeus saada. Voit hakea ensin tukioikeuden päivälle 31.7.2024 ja myöhemmin vuodelle 2025. 

Minulla on avoimen yon perusopintokokonaisuus kesken, tukiaika myönnetty nyt 31.7. Päättyväksi. Jos jatkan saman aineen aineopintoja syksyllä, voinko tehdä jatkohakemuksen 1.8.alkaen vaikka alkuperäisessä hakemuksessa ja päätöksessä ei ole mainittu aineopintoja, vai perusopinnot. vai pitääkö saman aineen aineopinnoista olla heinäkuussa jokin pätkä aineopinnoista opintovapaalla, mikä tarkoittaisi sitä että perusopintojen opintovapaa pitäisi ko ajalta "perua", etteivät mene päällekäin?

  • Voit hakea saman aineen aineopintoihin tukea 1.8.2024 alkavalle jaksolle, koska olet saanut tukea perusopintoihin ennen 31.7.2024. Edellytyksenä ei ole, että aineopinnoista olisi maininta aikaisemmalla päätöksellä.

Suunnitelmissa on opiskella ammatillista tutkintoa 31.7. alkaen ja käyttää opiskeluun 1,5 vuotta jouluun 2025 asti ja käyttää 15 tukikuukautta. Mikäli tutkinto ei tule valmiiksi ja ja opinnot keskeytetään, peritäänkö tukea takaisin eli saako tukea vain kokonaiseen tutkintoon? Neljä opintopisteitä täyttyy kyllä kuukaudessa 1,5 vuoden ajalta.

  • Jos olet suorittanut opintoja vaaditut 2 tai 4 opintopistettä kuukaudessa, ei tukea tulla perimään takaisin vaikka et valmistuisikaan tutkinnosta.

Olen suorittanut avoimessa yliopistossa perusopinnot 2020-21 ja saanut niihin aikuiskoulutustukea. Haluan tehdä saman aineen aineopinnot vuonna 2025. Voinko ilmoittautua aineopintoihin loppuvuodesta 2024 ja tehdä siinä kohtaa jatkohakemuksen tuesta? Eli minun ei tarvitse tehdä mitään ennen loppuvuotta 2024?

  • Kyllä, voit toimia juuri näin. Suorittaessasi aineopinnot kokonaisuudessaan oppilaitoksen ilmoittamana laajuuteena, saman aineen perus- ja aineopinnot katsotaan samoiksi opinnoiksi. Voit tehdä hakemuksen päästyäsi ilmoittautumaan vähintään yhdelle, vähintään 4 opintopisteen laajuiselle aineopintoihin kuuluvalle kurssille, kuitenkin maksimissaan 4 kuukautta ennen haetun tukiajan alkamispäivää.

Jos haluan hakea tukioikeuden ja opintovapaan alkamista jostakin heinäkuun päivästä alkaen, mutta olen myös lomalla heinäkuun, onko asia ok ihan vain sillä etten hae tukea juuri tuolle heinäkuulle?

  • Jos haluat vielä aikuiskoulutustukea elokuussa 2024 tai elokuun 2024 jälkeen sinulla pitää olla myönteinen päätös tukioikeudesta joka alkaa viimeistään 31.7.2024. Myönteistä päätöstä varten sinun pitää olla opintovapaalla ja sinulla pitää olla opinto-oikeus voimassa. Et lähtökohtaisesti voi olla lomalla ja opintovapaalla samaan aikaan.

Olen opintovapaalla 1.5.2024 - 31.8.2024 ja tukioikeus on voimassa tällä ajalla. Jos haluaisin opintovapaata esim. ensi kevättalvelle täytyykö sitä hakea ennen 1.8.2024? Alkuperäisessä hakulomakkeessa opintojen arvioitu valmistumispäivä on 7.3.2025, mutta se on arvio, joten voiko opintovapaa jatkua kevääseen asti? Ja kuinka haen opinto-oikeutta lisää ja mihin saakka sitä voi hakea?

  • Jos olet saanut jo myönteisen päätöksen ajalle 1.5.2024 - 31.8.2024, lakkautuslaki ei vaikuta sinun tilanteeseesi niin kauan kuin opiskelet samoja opintoja. Voit hakea lisää tukea samoihin opintoihin niin kauan kun tukipäiviä on vielä jäljellä, kuitenkin enintään vuoden 2025 loppuun asti. Tukea on mahdollista hakea myös osissa. Voit halutessasi pitää välissä taukoa ja hakea seuraavan kerran lisää tukea esim. ensi keväälle. Voit hakea tukioikeudelle jatkoa uudella hakemuksella enintään 4 kuukautta ennen tukijakson alkua. Takautuvasti tukea on mahdollista hakea hakemiskuukautta edeltävän 6 kuukauden ajalta. Näiden määräaikojen puitteissa voit lähettää hakemuksesi. Hakemuksen ei tarvitse saapua ennen elokuuta. 

Tukikuukausien siirtäminen eteenpäin tehdään asiointipalvelussa tukioikeuden peruminen ja sitten uusi hakemus, eikö niin? Peruutusta tehtäessä on kuitenkin huomio teksti "että jos perut aikuiskoulutustukea niin, että tukiaikasi alkaa vasta 1.8.24 tai sen jälkeen, menetät oikeutesi". Tarkoittaako tämä mitä? Minulla on tukioikeus, samat opinnot jatkuvat, olen nostanut kevään ajan tukea, mutta en nosta kesältä. Uskallanko siis perua ja tehdä uuden hakemuksen eteenpäin?

  • Tilanteessasi voit siten perua tukea, kunhan sinulla jää voimaan jokin myönteinen tukioikeusjakso samoihin opintoihin 1.8.2024 edeltävälle ajalle. Mikäli olet keväällä nostanut tukea ja saanut sitä maksuun, tämä riittää, sillä voit perua ainoastaan ne kuukaudet, joilta et ole saanut tukea maksuun. 

Jos on hakenut ja saanut tukea tutkintoon, mutta joutuukin jostain syystä lopettamaan opinnot kesken, peritäänkö jo maksettu tuki takaisin?

  • Tukea ei peritä takaisin, jos opintosi ovat edistyneet tukikuukausien aikana riittävästi. Mikäli päätät keskeyttää opinnot kesken tukikauden, ilmoitathan siitä meille esimerkiksi lähettämällä viestin asiointipalvelun kautta. 

Voiko tukea siis saada aivan irrallisiin pieniin opintoihin, jos vain niiden kaikkien opinto-oikeus alkaa viimeistään 31.7.2024?

  • Tukea voi saada yksittäisille kursseille, jos ne ovat sinulle ammatillista lisä- tai täydennyskoulutusta suhteessa nykyiseen ammattiisi tai koulutukseesi. Kaikkien kurssien on tosiaan alettava 31.7. mennessä, jotta niille voidaan myöntää tukea. 

Jatkuuko tuki loppuun asti, jos irtisanotaan työstä (josta on opintovapaalla) kesken opintojen?

  • Emme voi etukäteen sanoa, koska jokaista irtisanomistilannetta tutkitaan tapauskohtaisesti. Pyydämme toimittamaan irtisanomisilmoituksen, jos työsuhteesi päättyy. Tutkimme irtisanomisilmoituksen perusteella, oletko edelleen oikeutettu aikuiskoulutustukeen työsuhteesi päätyttyä. Normaalisti voimassa oleva oikeus aikuiskoulutustukeen lakkaa, kun työsuhde päättyy. Jos kuitenkin työsuhde irtisanotaan tukikauden alkamisen jälkeen työnantajasta johtuvasta syystä, esimerkiksi tuotannollisilla tai taloudellisilla syillä, oikeus aikuiskoulutustukeen voi säilyä päätöksen mukaisen tukikauden päättymiseen saakka. 

Voinko nyt hakea aikuiskoulutustukea? Käsittelyajat eivät siis vaikuta nyt tähän päätökseen vaikka menisi 31.07. yli? Kunhan tämä on haettu ennen tuota pvm? Toimiiko maksatus tämän suhteen samalla tavalla kuin ansiosidonnainen? Eli täytetään joka kuukausi hakemus, mihin merkataan työtunnit ja tulot? Ja kaikki tulot mitä tukikuukautena saa, vaikuttaa tukikuukauden aikuiskoulutustukeen?

  • Voit lähettää tukihakemuksen aikaisintaan neljä kuukautta etukäteen ja kun olet sopinut työnantajasi kanssa opintovapaasta. Käsittelyajoilla ei tosissaan ole vaikutusta eli oleellista on, että tukikausi, opinnot ja opintovapaa alkavat viimeistään 31.7.2024 mennessä. Tuki haetaan tosissaan maksuun kuukausittain jälkikäteen maksuhakemuksella. Maksuhakemuksella ei tarvitse ilmoittaa työtunteja. Saamme tulotietosi lähtökohtaisesti suoraan tulorekisteristä maksuhakemuksella. Kaikki tukikauden aikana maksetut palkat vähentävät aikuiskoulutustuen määrää.

Jos on virallisesti sairauslomalla syyskuuhun asti, mutta haluaisi aloittaa opinnot esim. heinäkuussa, vaikuttaako se vain niin, ettei sairauspäivärahakuukausilta makseta koulutustukea? Eli voin silti hakea normaalisti opintovapaata ja tukiajan alkamista jo heinäkuun loppuun mennessä?

  • Aikuiskoulutustukea ei makseta samalta ajalta, jolta Kela on maksanut sairauspäivärahaa. Aikuiskoulutustuen tukioikeutta voit hakea vain sille ajalle, jolloin olet työnantajaltasi opintovapaalla tai teet osa-aikatyötä opintojen vuoksi. 

Jos olen ollut vuosia sitten samalla työnantajalla töissä, mutta nyt työsuhteeni on kestänyt alle vuoden. Voinko saada aikuiskoulutustukea?

  • Aikuiskoulutustuen saamisehdoissa on, että työsuhteen on pitänyt kestää yhdessä tai useammassa jaksossa vuoden. Jos olet siis ollut samalla työnantajalla aiemmin töissä, on yhteenlaskettu työhistoriasi samalla työnantajalla yli vuoden, jolloin tämä saamisehto täyttyisi. Kaikkien saamisehtojen täyttyminen tutkitaan kuitenkin vasta hakemuskäsittelyn yhteydessä eli tässä emme voi luvata mitään varmaa.

Montako väh. 18 h viikkotyötuntia osa-aikaisesta työstä pitää olla, että se katsotaan päätoimiseksi?

  • Tutkimme toteutunutta viikkotyöaikaa viimeiseltä vuodelta ennen haetun tukiajan alkua. Toteutuneet viikkotyötunnit lasketaan samalta ajalta mitä palkkatiedot lasketaan ja niiden pitää keskimäärin olla vähintään 18 tuntia.

Entä onko hakemusta edeltävät 52 viikkoa ehdottomat tämän osa-aikaisen työn toteamiseen, ei voida siis katsoa yhtään pidemmälle ajalle taaksepäin missään tilanteessa?

  • Toteutuneet työtunnit lasketaan lähtökohtaisesti hakemuskuukautta tai välittömästi tukijakson alkua edeltävältä 52 viikolta. Tunnit voidaan laskea myös pidemmältä tai aiemmalta ajalta jos sinulla on ollut näiden 52 viikon aikana palkattomia tai osapalkallisia poissaoloja, jotka ovat johtuneet esimerkiksi perhevapaista, opiskelusta, sairaudesta, lomautuksesta, vuorotteluvapaasta tai työttömyydestä. Hakemuksen käsittelyn yhteydessä selvitetään, miltä ajalta viikkotyötunnit katsotaan. 

Jos haen tukea 31.07.2024 alkaen, niin se riittää. Jos vaikka hakemuksen teen tässä toukokuussa vielä. Ei ole väliä vaikka tämä hakemus kestäisi käsitellä?

  • Juuri näin eli hakemuksen käsittelyajan venyminen ei vaikuta, kunhan tukiaika ja opinnot alkavat viimeistään 31.7.2024 mennessä. 

Millaisen tukiajan voi hakea opinnäytetyöhön jos sen koko on 15 op? 3kk vai 4 kk?

  • Mikäli tulet saamaan tuloja tukikuukausien aikana yli puolet verrattuna keskimääräiseen kuukausiansioosi, 15 opintopisteen laajuiselle kokonaisuudelle voi hakea tukioikeutta maksimissaan 7 kuukaudelle, kuitenkin niin, että opinnot ovat käynnissä koko tukijakson ajan. Mikäli olet palkattomalla opintovapaalla, tai sinulle maksetaan tukikuukausien aikana tuloja alle puolet verrattuna keskimääräisen kuukausiansioosi, riittää 15 opintopistettä 3 kuukaudelle.

Ensimmäinen tukipäätökseni on vain perusopintoihin. Teenkö siis aineopintoja varten ihan uuden hakemuksen, kuten tein alkuperäisenkin? Ja mainitsen, että tämä on jatkoa perusopintoihin.

  • Juuri näin. Voit tehdä uuden hakemuksen aineopintoihin ja ne katsotaan samoiksi opinnoiksi.

Jos suoritan avoimessa yliopistossa 25op:n opintokokonaisuutta, ja opinnoista on alkanut muutama kurssi, mutta avoimessa muuttuu opetussuunnitelmat nyt 31.8. Eli opintokokonaisuuksien kurssien nimet muuttuvat. Lasketaanko suoritetut kurssit silti kokonaisuudeksi? 

  • Jos kyseessä on sama kokonaisuus, johon olet saanut aiemmin tukioikeuden, ei opetussuunnitelman muutos vaikuta tähän.

 

Ajankohtaista aikuiskoulutusetuuksista -webinaari

Webinaari on tallennettu 28. toukokuuta ja julkaistu 30. toukokuuta. Webinaariin tallenteeseen on tekstitetty suomen- ja ruotsinkielinen tekstitys 12. kesäkuuta.